Historie

 

1986

Grondlegging van het bedrijf door Ulrich Alber. In eerste instantie had het bedrijf 5 medewerkers in dienst. Het begon met een transportmiddel voor wasmachines, maar het doel van het bedrijf was om een elektrische trappenklimmer te ontwerpen om mensen compleet met hun rolstoel de trap op te helpen zonder te hoeven overstappen naar een ander hulpmiddel. Registratie van het patent voor de scalamobil: een revolutionair elektrisch klimsysteem om mensen in hun rolstoel op en van de trap te helpen was een feit. Het klimprincipe is tot de dag van vandaag onveranderd.

1988

Eerste introductie van de scalamobil S10. Het initiële ontwerp was zeer succesvol en heeft de standaard bepaald voor mobiele trappenklimmers. De mogelijkheid van inzetbaarheid op praktisch iedere handbewogen rolstoel wordt een kernwaarde van Alber.

1991

Registratie van het patent van het aandrijfsysteem e·fix. De wielnaaf aangedreven e·fix combineert de voordelen van een elektrische rolstoel met die van een handbewogen exemplaar. e-fix is revolutionair vanwege uniek lichtgewicht zijn in combinatie met draagbare mobiliteit.

1992

Marktlancering van de e·fix E12. Intussen is het aantal werknemers gegroeid naar 40. Oprichting van het dochterbedrijf Alber AG in Zwitserland

1993

Verhuizing naar een nieuw pand met een oppervlak van 4.500 m2. Vervanging van de scalamobil S10 door de scalamobil S20 met een verbeterde set eigenschappen.

1995

Oprichting van het dochterbedrijf Mobitec in Frankrijk.

1996

Introductie van de viamobil V10. De duw- en remhulp viamobil ondersteunt de begeleider op een uiterst gebruiksvriendelijke manier, die tot dan niet bekend was in de markt.

1998

Domus Homecare is het nieuwe moederbedrijf. Product vervanging van de scalamobil S20 door de S25. Re-launch van het e·fix model E15. Ondertussen staat het aantal werknemers op 120.

2000

Presentatie van de elektrische hoepel ondersteuning e·motion. Dit nieuwe type aandrijfsysteem dicht het gat tussen een elektrisch en een handbewogen rolstoel. De e-fix E15 opvolger, de E20 wordt geïntroduceerd.
e-motion wint verschillende nationale en internationale design awards.

2001

Introductie van de scalamobil S27. De doorontwikkelde e·motion M12 wordt ook aan het publiek getoond. 150 werknemers en 20 internationale agenten vertegenwoordigen Alber wereldwijd.

2003

Op 1 maart 2003 verhuizing naar een nieuw pand in Albstadt met 8.000m2 administratieve- en productieruimte. De nieuwe scalamobil S30 wordt geïntroduceerd. Alber presenteert de nieuwe elektrische rolstoel ADVENTURE A10. Deze biedt een niveau van rijcomfort en modulariteit die ongekend was in de markt. Alle hoofdcomponenten kunnen snel en zonder gebruik van gereedschap van het chassis worden afgehaald zodat de ADVENTURE zelfs in een medium-sized auto vervoerd kan worden.

2004

Invacare Corp., de wereldwijde marktleider op het gebied van niet-acute hulpmiddelen, acquireert Alber.

2006

20 jaar Ulrich Alber GmbH Alber start met de productie van de een nieuwe generatie e-fix. De naam e-fix staat voor klein, licht en handzaam. Presentatie van de nieuwe viamobil eco duwhulp met de gepatenteerde Ergodrive tijdens de Rehacare in Düsseldorf.

2007

Alber presenteert de nieuwe Quix elektrische aandrijving bij de Rehab in Karlsruhe. Quix is het eerste hulpmiddel voor handbewogen rolstoelen dat kan worden bestuurd met een stuurstang, zoals op een fiets. Dit maakt het systeem extreem eenvoudig te besturen en zeer wendbaar.

2008

Launch van de nieuwe e-motion M15 met lithium-ion technologie.

2010

Launch van de nieuwe trappenklimmer generatie scalamobil S35 en scalacombi eco S34.

2011

Alber viert zijn 25e verjaardag. De bedrijfsgeschiedenis "25 jaar Alber" in foto's te downloaden (5MB)

Presentatie van de nieuwe viamobil V25 met lithium-ionbatterijen en het innovatieve magnetische stekkersysteem EasyConnex. De geoptimaliseerde duw- en remhulp viamobil V25 kenmerkt zich vooral door zijn bijzondere bedieningsgemak en duurzaamheid.

2012

Succesvolle start van de nieuwe business unit neodrives en introductie van de eerste elektrische fietsaandrijvingen. Onder het merk "neodrives" viert de innovatieve achterwielnaafaandrijving zijn première op de Eurobike.

2013

Beurspresentatie van de twion, de nieuwe actieve aandrijving voor rolstoelen op de Rehacare in Düsseldorf. De nieuwe push rim drive twion van Alber is licht, compact en biedt vele nieuwe functies via smartphone connectiviteit. Actieve manuele rolstoelgebruikers profiteren van het lage gewicht van 6 kg per wiel en een dynamisch rijgedrag met snelheden tot 10 km/u.

2014

Hernoemen naar Alber GmbH. Alber wint de Focus Design Award in goud met de twion. Op het einde van het jaar heeft Alber 230 mensen in dienst.

2015

Introductie van de nieuwe e-fix generatie. Geen enkel onderdeel van de e-fix E35 weegt meer dan 7,8 kg; al met al weegt het hele systeem slechts 18,9 kg. Dit is ook te danken aan de extreem lichte, veel kleinere batterij, die dankzij de lithium-iontechnologie slechts 2 kg weegt.

2017

Hansjörg Reiner neemt de leiding van Alber GmbH over als nieuwe directeur. Het aantal werknemers bedraagt nu meer dan 250 personen.

2018

Presentatie van de elektrische handbike e-pilot. De e-pilot overtuigt door zijn sportieve en elegante design. Een afstand afleggen van 50 km is geen probleem dankzij het grote Li-Ion batterijpakket. De introductie van de nieuwe e-motion generatie M25 volgt in het najaar. Het aantal medewerkers is gegroeid tot meer dan 280.

2019

Succesvolle marktintroductie van de SMOOV one actieve aandrijving. De SMOOV is een innovatieve elektrische aandrijving die op elk moment flexibel kan worden aangesloten en losgekoppeld van de rolstoel. Alber heeft nu meer dan 300 mensen in dienst.

2020

In maart 2020 verhuist Alber naar een nieuw gebouw. Naast dat het groter is, heeft het een volledig automatisch hoogbouwmagazijn. Ondertussen werken er 370 mensen bij Alber en worden er op 16.000 m2 medische producten ontwikkeld en geproduceerd. Zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat 60% van de dagelijkse elektriciteitsbehoefte zelf wordt geproduceerd, een duurzame aanpak.